Ostercal zawiera składniki pozwalające utrzymać zdrowe kości i zęby (wapń, witamina D)
Ostercal zawiera m.in naturalny wapń z muszli ostryg o wysokim stopniu oczyszczenia oraz witaminę D i lizynę. Lizyna to aminokwas egzogenny, którego zwyczajowym źródłem w diecie są produkty odzwierzęce. Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia z diety, zaś lizyna przyczynia się jego wykorzystania zarówno przez zwiększanie wchłaniania jak i zmniejszanie wydalania1 Dwie kapsułki Ostercal zawierają aż 2000 j. m. witaminy D, co jest porcją zgodną z polskimi rekomendacjami dotyczącymi suplementacji witaminy D dla osób dorosłych2 (do 75 roku życia). Suplementacja witaminy D powinna być dodatkiem do spożycia wapnia z dietą.
Właściwości i wskazania do stosowania:
- Wapń i witamina D pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
- Wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego.
- Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu oraz funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Lizyna wpływa na efektywniejsze wchłanianie wapnia z jelita i jednocześnie redukuje jego wydalanie wraz z moczem, co prowadzi do efektywniejszego wykorzystania tego pierwiastka³.
Zainwestuj w swoje kości – ważne wskazówki:
Obecność wapnia w diecie jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów. Odpowiednia ilość tego pierwiastka jest szczególnie ważna:
• W okresie intensywnego wzrostu ze względu na proces budowy kości;
• W wieku dojrzałym (szczególnie u kobiet po 40. roku życia), kiedy wśród naturalnych procesów metabolicznych przeważają te związane z utratą tkanki kostnej
• Po urazach kostnych, gdyż odpowiednia ilość wapnia warunkuje zdrowe kości.
Spożywaj produkty bogate w wapń:
Wyniki badań wskazują, że na obniżenie wchłaniania wapnia z żywności wpływa wiele czynników, w tym wiek czy palenie papierosów4.
Źródłem łatwo dostępnego wapnia w polskiej diecie jest mleko i jego przetwory, np. jogurt czy kefir. Kazeina, jedno z głównych białek mleka, znacznie poprawia biodostępność wapnia. Drugą grupą produktów bogatych w wapń są ryby, które spożywamy z ościami (np. sardynki, szprotki). Wśród roślinnych źródeł wapnia znajdują się mak, a także zielone warzywa (brokuły, jarmuż) oraz rośliny strączkowe (np. fasola, soja).
Unikaj nadmiernych ilości:
• Kawy – zawarta w niej kofeina wpływa na zwiększanie wypłukiwania wapnia z kości i wydalania go z moczem
• Alkoholu – zaburza procesy wchłaniania witaminy D oraz prowadzi do uszkodzenia komórek kościotwórczych
Czy wiesz, że...
Wyniki badań in vitro wykazały, że lizyna prócz wpływu na wchłanianie i ograniczenie wydalania wapnia jest jednym z aminokwasów, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie komórek kościotwórczych5
Sposób użycia: Dorośli: 2 kapsułki dziennie w trakcie posiłku. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Korzystne działanie składników preparatu, o którym mówią oświadczenia zdrowotne, wynika z odpowiedniej ilości składników aktywnych stosowanych zgodnie ze sposobem użycia. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia.
Nie stosować z innymi preparatami zawierającymi wapń i witaminę D.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. W przypadku kamicy nerkowej, niewydolności nerek i nadczynności przytarczyc należy ustalić sposób użycia preparatu z lekarzem.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. W przypadku kamicy nerkowej, niewydolności nerek i nadczynności przytarczyc należy ustalić sposób użycia preparatu z lekarzem.
Dostępne opakowania: 90 kapsułek
Produkt bezglutenowy. Bez laktozy. Może byc stosowany przez diabetyków
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Jednostkowe przebarwienia kapsułki są związane z różnicami kolorystycznymi i są charakterystyczne dla zastosowanych surowców. Nie stanowią wady jakościowej produktu.
Porcja do spożycia w ciągu dnia: | 1 tabletka | 2 tabletki | |
Wapń (węglan wapnia) | 400 mg (50%)* | 800 mg (100%)* | |
Witamina D3 (cholekalcyferol) | 25 μg 1000 j.m. (500%)* | 50 μg 2000 j.m. (1000%)* | |
Lizyna | 25 mg | 50 mg |
* Procent referencyjnych wartości spożycia
Składniki:
węglan wapnia (w tym z muszli ostryg 25%), kapsułka: żelatyna, substancja przeciwzbrylająca: celuloza; chlorowodorek lizyny, cholekalcyferol, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych.